2017 Philippine Education Conference

PRE-CONFERENCE WORKSHOPS

November 27, 2017

Function Room 1

Strategic School Leadership in the Era of Standards in the Light of the Implementation of the K to 12 Program
Presented by Phoenix Publishing House

Function Room 2

Presented by Vibal Publishing

Function Room 3

Genyo Innovation Summit
Presented by Diwa Learning Systems Inc.

Function Room 5

The Power and Promise of ‘Real’ OBE
Speaker: Dr. William Spady
Presented by Spady and Uy Center for Transformational Learning and Leadership and Rex Publishing House

*10:00 AM Soft-opening of the Philippine Education Expo | 12:00 NN Registration of participants with performance by the FEU Bugle and Drum Corps

CONFERENCE PROGRAM

November 28, 2017

9:00-9:15
(15 mins.)
Opening of the 2017 Philippine Education Expo
9:15-9:45
(30 mins.)

Philippine National Anthem
Invocation
Boscorale*

Welcome Address
Hon. Leonor M. Briones*
Secretary, Department of Education
Chairperson, Private Education Assistance Committee (PEAC)

Audio-Video Presentation
A Look Back at the 2015 Philippine Education Conference

2017 Philippine Education Conference Overview
Rhodora Angela F. Ferrer
Executive Director, Private Education Assistance Committee
THE STATE OF PHILIPPINE EDUCATION
9:45-10:15
(30 mins.)
Hon. Leonor M. Briones*

Secretary, Department of Education (DepEd)

10:15-10:45
(30 mins.)
Hon. Guiling Mamondiong*

Director General, Technical Education and Skills Development Authority (TESDA)

10:45-11:15
(30 mins.)
Hon. Patricia B. Licuanan*

Chairperson, Commission on Higher Education (CHEd)

11:15-12:15
(1 hr.)

Achieving the Promise of K to 12: A Panel Discussion with the Education Secretariesand Education Stakeholders

Fr. Joel E. Tabora, S.J.
President, Catholic Educational Association of the Philippines (CEAP) and Ateneo de Davao University

Dr. Edilberto C. de Jesus*
Professor Emeritus, Asian Institute of Management (AIM)

Mr. George T. Barcelon
President, Philippine Chamber of Commerce and Industry (PPCI)

Moderator
Rhodora Angela F. Ferrer

12:15-1:30 Lunch | Intermission Boscorale*
1:30-3:30
(2 hrs.)
CS-A1 CS-A2 CS-A3 CS-A4

Implementation of the Senior High School Curriculum


DepEd

Moderator
Dr. Pilar I. Romero
Principal University of Santo Tomas Senior High School

Work Immersion in the K to 12


DepEd

Moderator
Dr. Jose Paulo E. Campos*
President, PAPSCU President Emilio Aguinaldo College

The Promise of College Readiness of the Grade 12 Graduate:
Issues and Concerns


Dr. Amelia E. Biglete
Director Office of Programs and Standards Development CHEd

Moderator
Dr. Michael M. Alba
President Far Eastern University

Developing Higher Level Qualifications for Technical-Vocational Education


Deputy Director General Rosanna A. Urdaneta
Office for Policies and Planning, TESDA

Moderator
Dr. Marycel C. Engracia*
President Mein, Inc/beMix Consultancy Board Member, TVSA

3:30-4:00 Break
4:00-6:00
(2 hrs.)
CS-B1 CS-B2 CS-B3 CS-B4

Qualifications Frameworks for Global Competitiveness


Dr. Ma. Cynthia Rose B. Bautista*
Vice President for Academic Affairs University of the Philippines

Prof. Zita Mohd Fahmi*
Secretary ASEAN Quality Assurance Network

Moderator
Dr. Wilfred U. Tiu*
President Trinity University of Asia

Implementation of the General Education Curriculum


Dr. Ma. Cristina D. Padolina*
President Centro Escolar University

Moderator
Dr. Miguel Q. Rapatan*
Director, DLSU-ASIST

Developing the Filipino Professional


Dean Yolanda D. Reyes*
Commissioner Professional Regulation Commission (PRC)

Dr. Rosita L. Navarro*
Chairperson Board of Professional Teachers, PRC

Moderator
Fr. Dionisio M. Miranda, SVD*
President, University of San Carlos

Teacher Education and the K to 12


Dr. Purita P. Bilbao*
Chairperson Technical Panel for Teacher Education, CHEd

Dr. Ester B. Ogena
President Philippine Normal University

Moderator
Dr. Filomena T. Dayagbil
President, PAFTE President, Cebu Normal University

2017 PEC Press Conference

November 29, 2017

FUNCTION ROOM 2-5 MEETING ROOM 789
8:00-8:15 Invocation
UST Singers

A By Invitation Only Event
Presented by PEAC and CM Asia Learning

2017 K to 12 STEM Immersion
Workshop: STEM with Robotics and Computer Science

Jason McKenna
Director of Educational Strategy of Robomatter, Inc.

Certified Master Trainers Carnegie Mellon Robotics Academy

8:15-9:15
(1 hr.)

The Formative Five: Teaching For Success In Life

Dr. Thomas R. Hoerr*
Emeritus Head of School, New City School
St. Louis, Missouri, USA

9:15-10:15
(1 hr.)

Co-presented by Miriam College

Placing Learners at the Center Through Design in Education

Dr. Jennifer Bain and Dr. Juliet Sprake*
Goldsmiths, University of London

10:15-10:45 Break
10:45-11:45
(1 hr.)

Defining Performance Outcomes that Really Matter: Goodbye Bloom’s Taxonomy!

Dr. William Spady*
Spady and Uy Center for Transformational Learning and Leadership

11:45-12:45
(1 hr.)

Prof. Rupert MacLean*
UNESCO Chair on Technical and Vocational Education and Training (TVET) and Sustainable Development College of the North Atlantic-Qatar

12:45-2:00 Lunch
Intermission | UST Singers*
Scholarship Program Launch
FUNCTION ROOM 2-5
2:00-4:00
(2 hrs.)
CS-C1 CS-C2 CS-C3 CS-C4

Assessing and Documenting Performance Outcomes the OBE Way: Goodbye Numbers and Percents!


Dr. William Spady

Moderator
Dr. Peter P. Laurel*
President Lyceum of the Philippine University Laguna and Batangas

2017 PEC Video Closing Prayer

Creating a School Culture of Growth


Dr. Thomas R. Hoerr*

Moderator
Br. Bernard S. Oca FSC*
President De La Salle Santiago Zobel School

2017 PEC Video Closing Prayer

Co-presented by Miriam College

Design Thinking as Transformative Educational Practice


Dr. Jennifer Bain and Dr. Juliet Sprake
Goldsmiths, University of London

Moderator
Dr. Edizon A. Fermin*
Director Miriam College-Henry Sy, Sr. Innovation Center Miriam College

2017 PEC Video Closing Prayer

Integrating TVET in Secondary Schools


Prof. Rupert Maclean

Moderator
Mr. Jose Maria T. Policarpio*
President Philippine Educational Publishers Association (PEPA)

2017 PEC Video Closing Prayer

2017 PEC Gratitude Dinner for Institutional Partners